Nyheter

Intervju med Kilimanjaroekspert Stein-Erik

Publisert: 27/03/2019 Oppdatert: 13/06/2019
Stein-Erik er styreleder i Kilimanjaro.no AS. Stein-Erik er en av de personene i Norge som har besteget Mt. Kilimanjaro flest ganger.

Med 64 toppturen på Afrikas tak har han en unik kunnskap om fjellet. Han har vært guide for Turistforeninger, avisleserturer, fagtidsskrifter og vennegjenger. Stein-Erik fikk kjennskap til Afrika gjennom arbeidsopphold for den Norske stat i flere afrikanske land.

Dette er sagt om han; Stein-Erik er naturfaglig kunnskapsrik og har en levende formidlingsevne der alle rundt ham blir lyttende og engasjert. Dette vil du som kunde ha stor glede av når du planlegger en reise til Afrika. Han vil til enhver tid vite hvor du vil få de beste opplevelsene fordi dette engasjerer ham, og han har vært i Afrika så mange ganger. 

Jeg kommer fra Nord-Norge, der jeg også bor sammen med min samboer. Jeg har to voksne barn. Siden midten av 80-tallet har jeg reist og jobbet i flere afrikanske land. Afrika er blitt en naturlig del av meg, og jeg har et spesielt forhold til Kilimanjaro

Jeg besteg Kilimanjaro for første gang i 1999. Jeg vil aldri glemme forventning og følelsen som dukket opp da jeg så opp på Kilimanjaro fra hotellet som vi bodde på i Moshi.

Jeg ønsker å reise på safari, hva er viktig å tenke på?
Safari betyr kort og godt reise på swahili. Det var under kolonitiden at begrepet oppsto. Når koloniherrene dro ut på jakt sa lokalbefolkninger i Tanzania og Kenya, safari njema, som betyr god tur eller god reise. Dermed oppsto dette internasjonale begrepet - safari - slik vi forstår det i dag, ut i nasjonalparkene å se på de afrikanske dyrene i flott afrikansk natur. Det er også i denne sammenheng «The Big Five» oppstår. Der det var en prestasjon for storviltjegere å komme tilbake etter endt jakt med trofe av elefant, bøffel, neshorn, løve og leopard.

I dag reiser vi på safari med fotoapparat som våpen og sjansen til å skyte et blinkskudd av utallige dyr, også «The Big Five», er veldig stor i mange nasjonalparker i Afrika.

Isolerer du begrepet å reise på safari til bare å se de enkelte dyreartene, har du gått glipp av mange store safariopplevelser. Safari er hele verdikjeden der sjåfør/guide, kjøretøy, valg av overnattingsted og ikke minst valg av rett land/safarimål til rette tid er svert avgjørende. Her er det mulig å bomme fullstendig.

Å velge rette lodge eller safari camp til rett tid der du kan sitte ute på terrassen med forfriskninger å høre løva brøle like i nærheten i den varme mørke afrikanske natten, er å trekke safaribegrepet mye lengre enn bare opplevelser fra safaribilen på dagtid.

Ønsker du å snakke med meg om rett safari, er det bare å ringe. 

Kilimanjaro gang etter gang, galskap eller..
Jeg har gjennom årene besteget Kilimanjaro over 60 ganger. Det er jo isolert sett «galskap», men mine bestigninger har selvsagt vært som turleder for grupper sammen med vårt fantastiske tanzanianske team. Det er i hovedsak to elementer som aldri er helt like etter hver bestigning. Det første er følelsen av å stå på toppen av Uhuru Peak. Det er en stor opplevelse hver gang det er vanskelig å sette ord på. Gruppedynamikken er forskjellig fra gruppe til gruppe, det å få gruppen til å samhandle, at hver enkelt bryr seg om sine meddeltakere er et viktig element for å nå toppen. Dette er en turleders ansvar, min jobb som jeg sette umåtelig pris på. Det er et privilegium som turleder å se fortvilelse i øynene til den enkelte går over til seierstårer og smil når målet er nådd og vite at mestringsfølelsen er varig og overførbar inn i andre situasjoner av livet. 

Hva er din favoritt rute på Kilimanjaro?
Alle rutene på Kilimanjaro har Uhuru Peak som det endelige mål. Rutene er forskjellig på forskjellige måter. Det er to hovedtyper typer av ruter. Marangu-ruten, Coca Cola ruten overnatter deltakerne i hytter, på alle de andre rutene overnatter deltakerne i telt. Jeg anbefaler helst ei teltrute for naturopplevelsens skyld. Marangu-ruten er mye brukt og veldig trafikkert og dermed bidrar den kanskje ikke til den store naturopplevelsen. Machame-ruten og Lemosho-ruten er langt på vei den samme rute i og ned at de har felles rute fra dag 3. Rongai-ruten er en mindre bruk rute, med samme nedfart som Marangu-ruten. Northern Curcuit-ruten er ei annen spennende rute med inngang Machame eller Lemosho, denne et også lite brukt. Alle rutene kan tilrettelegges med forskjellig totallengde for å optimalisere akklimatiseringen. Machame-ruten på syv dager (med akklimatisering) er kanskje min personlige favoritt. Det er kort kjøring fra hotellet i Moshi, ruten har veldig stor variasjon i naturtyper, hver dag er veldig forskjellig. Topografien er også slik at den stimuler til god akklimatisering. 

Hvor vanskelig er det å bestige Kilimanjaro?
For alle som velger å bestige Kilimanjaro, er det viktig å være klar over at en Kilimanjarotur er en utfordrende fjelltur. Kilimanjaro er Afrikas høyeste fjell med sine 5895 m.o.h. Den store høyden kan gjøre oppstigningen tidkrevende og belastende, ikke bare fysisk men også psykisk. Det er en ubetinget fordel å være i god form men absolutt oppnåelig for alle med god motivasjon. Svært mange av de som bestiger Kilimanjaro vil på en eller annen måte oppleve ubehag av forskjellig grad i form av hodepine, kvalme, tretthet redusert matlyst og eller generell ubehag. Noen blir så satt ut av ubehag at de velger å avslutte turen før målet er nådd eller at din guide stopper deg. Årlig bestiges Kilimanjaro av tusenvis av reisende fra hele verden, ytterst få rammes av det vi kan gradere som høydesyke som potensielt kan utvikle seg i farlig retning. I tilfeller der den enkelte «går over streken» og ikke evner å avslutte selv, vil våre erfarne guider gripe inn før høydesyke utvikler seg og stoppe deltakeren og returnere sammen med deltakeren tilbake til Moshi.

Våre bestigninger av Kilimanjaro er ledet av erfarne sertifiserte guider. Deltakerne har full tilgang til veiledning og muligheter for dialog med deres guide døgnet rundt. Å bestige Kilimanjaro er ikke teknisk krevende det er et «gåfjell», så det er ingen store tekniske risiko forbundet med å bestige Kilimanjaro.

Hvordan forberede seg på beste mulig måten før en bestigning av Kilimanjaro?
Det er svært fornuftig å være i god fysisk form. Har du en medisinsk lidelse av noe slag er det fornuftig å besøke din primærlege frø du setter i gang md planleggingen. Lange turer i skog og mark, i bratte bakker er god trening før Kilimanjaro. Bruk riktig turutstyr, klær som DU føler deg bekvem i, er riktig utstyr for deg. Husk klimatisk er Kilimanjaro sjelden en stor utfordring med sine temperaturer max. ned til 15 minus. Du kjenner deg selv best - i selve forberedelsen og gjennomføringen av turen. Bruk dine egne erfaringer, da kommer du veldig langt og er kanskje den beste forberedelsen.

Hvor er dine beste tips for å nå Uhuru Peak?
Pole Pole, som de sier på swahili. Gå sakte. Ta ett skritt om gangen, i riktig retning, og til slutt stå på Uhuru Peak. Lytt til deg selv og nyte en fantastisk tur. Ikke fokuser på toppen under turens gang. Kontakt oss gjerne under planleggingen, Husk de mest skråsikre rådene får du gjerne av mennesker som har besteget Kilimanjaro en gang. Kanskje jeg kan hjelpe deg litt med mine 64 bestigninger.